בייג'ינג, 2 בספטמבר, 2024 /PRNewswire/ — ממוקם 95 קילומטרים דרום-מזרחית לאדיס אבבה, בלב הבקע המזרח אפריקאי, פרויקט כוח הרוח של אדאמה עומד גבוה עם הטורבינות הלבנות המרשימות שלו בגובה 80 מטר. הפרויקט, שנבנה על ידי חברות סיניות, הוא ציון דרך בשותפות בין סין ומדינות אפריקה.
מאז שהתחילו לפעול במאי 2015, טורבינות הרוח היו מקור חשמל חיוני לכ-600,000 משקי בית. הם עזרו להקל על מחסור הכוח של אתיופיה, הפחיתו את הצורך בגנרטורים דיזל ותמכו בצמיחה כלכלית. כ 2,100 משרות מקומיות נוצרו וכמה אוניברסיטאות מעורבות בהכשרה ותחזוקה. ניסיון מעשי זה הכין רבים לתפקידים עתידיים במגזר האנרגיה של הרוח של אתיופיה.
העיר אדאמה ראתה גם צמיחה משמעותית, כאשר אוכלוסייתה עלתה מ-324,000 בשנת 2015 ליותר מ-480,000 בשנת 2023. תשתיות משופרות והשקעות משכו עסקים ממדינות שונות, מה שהוביל לשינויים מהירים בנוף של העיר. עבור הכפריים הסמוכים, שיפורים בתחבורה, חשמל אמין וגישה משופרת לחינוך ולטיפול רפואי העלו מאוד את איכות החיים שלהם.
חברות סיניות הביאו טכנולוגיה ירוקה מתקדמת לאתיופיה, ועזרו לממשלה לעמוד במטרות האנרגיה המתחדשת שלה. ושיתוף הפעולה תרם גם לשינוי ירוק ולמאבק העולמי נגד שינויי האקלים.
סין ומדינות אפריקה נהנו מחברות מאז מלחמת העולם השנייה, ושנים האחרונות ראו שיתוף פעולה גובר באמצעות יוזמות כמו יוזמת החגורה והדרך (BRI). מסילות רכבת וכבישים לחוות רוח ולתחנות חשמל, כמו גם בתי ספר ובתי חולים, פרויקטים של תשתיות בסיוע סיני תמכו בהתפתחות הכלכלית האפריקאית ברחבי היבשת.
מסילת הברזל אדיס אבבה-ג'יבוטי, עורק תחבורה המקשר את אתיופיה וג'יבוטי, לדוגמה, קיצצה מאוד את זמני הנסיעה, הפחיתה את עלות הלוגיסטיקה וחיזקה את הצמיחה הכלכלית המקומית. עד כה, הרכבת הובילה 680,000 נוסעים ו-9.5 מיליון טון מטען, עם שיעור צמיחה שנתי ממוצע של 39 אחוז בהכנסות.
על פי הספר הלבן "סין ואפריקה בעידן החדש: שותפות של שווים" שפורסמה על ידי מועצת המדינה של סין בשנת 2021, מאז הקמת הפורום לשיתוף פעולה סין-אפריקה (FOCAC) בשנת 2000, חברות סיניות עזרו למדינות אפריקאיות לבנות או לשדרג יותר מ-10,000 ק"מ של מסילות רכבת, כמעט 100,000 ק"מ של כבישים מהירים, בערך 1,000 גשרים, כמעט 100 נמלים ו-66,000 ק"מ של העברת כוח והפצה.
קשרים כלכליים ומסחריים קרובים יותר
מלבד פרויקטים של BRI, סין ומדינות אפריקה פיתחו גם קשרים כלכליים ומסחריים קרובים יותר עם נפח סחר הולך וגדל, סחורות ושירותים מגוונים. סין הייתה שותפת הסחר הגדולה ביותר של גבון במשך 15 שנים ברציפות. נתונים ממנהל המכס הכללי של סין הראו כי סחר סין-אפריקה הגיע לשיא של 282.1 מיליארד דולר בשנת 2023, עלייה של 1.5 אחוזים בשנה, והסחר בין סין לאפריקה עלה 5.5 אחוזים בשנה ל-1.19 טריליון יואן (כ-166.6 מיליארד דולר) בין ינואר ליולי.
לדברי Sang Baichuan, הדיקן של המכון לכלכלה בינלאומית באוניברסיטת עסקים וכלכלה בינלאומיים של סין, הסחר בין סין לאפריקה גדל במהירות כתוצאה מהשיתוף פעולה בין שני הצדדים. הוא אמר כי הכלכלה הסינית והכלכלות של מדינות אפריקה משלימות זו את זו במידה רבה, שכן סין מחזיקה בטכנולוגיות בוגרות ויישומיות, ציוד והון מספיק, בעוד שלמדינות אפריקה יש יתרונות משמעותיים במונחים של כוח אדם ומשאבים טבעיים.
"חיזוק קשרי הסחר בין סין לאפריקה מועיל בשימוש יתרונותיהם השונים ושווקים נרחבים, בהשגת יתרונות הדדיים ופיתוח טוב לשני הצדדים", אמר Sang.
Diane Sayinzoga, בכירה בכיר בוועידת האו"ם לסחר ופיתוח (UNCTAD), דיברה גם על שותפות הסחר סין-אפריקה, ואמרה כי היא קידמה פרויקטים גדולים של תשתית שהם קריטיים לאינטגרציה הכלכלית ולצמיחה של היבשת האפריקאית.
היא הוסיפה כי הסיוע של סין הוא גם בהתאם למטרות של UNCTAD של קידום הפיתוח המתמשך של אפריקה על ידי שיפור יכולות הייצור שלה, הגדלת הזדמנויות מסחר, קידום מגוון כלכלי, ושילוב מדינות אפריקאיות בשרשרת הערך הגלובלית.
בייג'ינג אמורה לקיים את פסגת FOCAC 2024 מ-4 עד 6 בספטמבר. מומחים אומרים כי הפורום יהיה הזדמנות קריטית עבור סין ואפריקה להעמיק את היחסים הכלכליים והמסחריים שלהם, להשיג יתרונות הדדיים ולקידום מטרות פיתוח משותפות.
"FOCAC הוביל להסכמים רבים על פרויקטים להשקעה, סחר ופיתוח בין סין ומדינות אפריקה כדי להשיג מטרות פיתוח משותפות, אשר תואמות באופן מושלם את המשימה של "UNCTAD, אמרה Sayinzoga.