בייג'ינג, 28 בפברואר 2024 /PRNewswire/ — לצ'ן שינגשאן ולצוות שלו יש משימה דחופה: לגלות כיצד ניתן להאיץ את הרבייה של זנים חדשים של פולי סויה, כדי להגביר את יכולת הייצור ולעזור לסין להשיג עצמאות בגידול יבולי סויה.
"פולי הסויה הם נקודת כאב עבור המדינה", אמר צ'ן, מומחה לגידול פולי סויה וחוקר באוניברסיטה החקלאית הצפון מזרחית (Northeast Agricultural University), אוניברסיטה חקלאית ברמה גבוהה בבסיס ייצור הסויה המוביל בסין – מחוז היילונגג'יאנג שבצפון מזרח סין.
צ'ן אמר שהמחקר של הצוות שלו מתמקד ביצירת פריצות דרך בתחום נבטי הסויה, במטרה לעזור להאיץ את הייצור המקומי של פולי סויה ולהפחית את התלות ביבוא. מטרה זו הפכה לרלוונטית יותר על רקע המתיחות הגאופוליטית הגוברת, כולל המשבר הממושך באוקראינה.
הזרעים אומנם נראים זעירים וטריוויאליים, אך הם ה"שבבים" של עולם החקלאות. תאי הנבט, או משאבים גנטיים חיים, הם עצם הבסיס לרבייה באמצעות זרעים.
יש להתייחס לביטחון תאי הנבט ברמת חשיבות אסטרטגית של ביטחון לאומי, אמר נשיא סין שי ג'ינפינג ביולי 2021.
גישה הוליסטית כזו לביטחון לאומי ניתן להבין בצורה ברורה באמצעות קטע מפילוסופיה סינית עתיקה: "המומנטום בעולם פורח או דועך; מצב העולם מתקדם או נסוג".
שי ציטט את הביטוי ואת החוכמה הקלאסית הטמונה בו, והדגיש את החשיבות של להיות מוכנים לאתגרים, סיכונים וסכנות פוטנציאליים ושל לקיחת יוזמה בטיפול בהם.
"הגאות בעולם זורמת או שוקעת; מצבה של מדינה משגשג או נכשל".
הפתגם הסיני, אותו ניתן לייחס ליו זוקיאן, מלומד קונפוציאני בתקופת שושלת סונג הדרומית (1127-1279), פירושה שמדינה חייבת תמיד להיות ערנית ומוכנה לסכנות פוטנציאליות, אפילו בתקופות של שקט ושלווה, בהינתן השינויים המהירים במומנטום ובמצב של העולם.
ההנהגה הסינית מייחסת זה מכבר חשיבות רבה לפילוסופיית הממשל הזו. עבור הנשיא שי, ביטחון תזונתי הוא בין האינטרסים הבסיסיים ביותר של המדינה. סין צריכה להאכיל כמעט חמישית מאוכלוסיית העולם עם כ-9 אחוזים מהקרקע הראויה לעיבוד בעולם.
למרות שסין הגבירה את הייצור של פולי סויה באיכות גבוהה והיבוא פחת, המגזר עדיין מהווה חוליה חלשה במאמץ להשגת ביטחון תזונתי. בשנת 2021, פולי סויה מיובאים היוו יותר מ-85 אחוזים מסך הביקוש במדינה.
צ'ן, חוקר פולי הסויה, אמר שמטרת המדינה היא להגדיל את ייצור היבול ב-50 אחוזים בשלוש עד חמש השנים הקרובות.
לאחר מכן, ייצור פולי הסויה יגדל ב-10 מיליון טון בשנה, או בכעשירית מנפח הייבוא במדינה, הוא אמר.