כבד אווז, מעדן צרפתי מובהק, מאוים על ידי שפעת העופות הפתוגנית ביותר (HPAI). מתוך הכרה במשמעותה התרבותית והכלכלית, צרפת יצאה למשימה שאפתנית: חיסון מדהים של 64 מיליון ברווזים. במהלך שלוש השנים האחרונות, HPAI זרעה הרס במגזר העופות הצרפתי, מה שחייב את ההשמדה של כ-30 מיליון עופות. ההשפעה שלאחר מכן הובילה לחקלאים להפחית את צפיפות הציפורים בשטח שלהם, מה שהביא לירידה משמעותית של 35% בייצור כבד אווז רק בשנה שעברה. התברר הצורך באמצעי מניעה רחב היקף.
התמודדות עם האתגר, במיוחד עבור חוות המאכלסות יותר מ-250 ברווזים, כרוכה במשטר חיסונים קפדני. הפרוטוקול, כפי שהותווה על ידי פדרציית כבד האווז של צרפת, מחייב את הברווזונים לקבל את מנת החיסון הראשונית שלהם עשרה ימים לאחר הבקיעה, ולאחר מכן חיזוק שמונה ימים לאחר מכן. "המאמץ הזה שומר לא רק על הציפורים שלנו, אלא גם על המורשת התרבותית שלנו", טוענת מנהלת הפדרציה, מארי פייר פה.
למרות שקמפיין החיסונים מגיע עם תג מחיר של 102 מיליון דולר, ממשלת צרפת התחייבה לשאת ב-85% מההוצאות. כדי לשים את זה בפרספקטיבה, עלות זו היא פחות מעשירית ממה שחולק לחקלאים במהלך הרג הציפורים של 2021 ו-2022. המהלך של צרפת הוא חסר תקדים באיחוד האירופי, החלוץ בגישה מונעת נגד HPAI. עם זאת, זה לא היה ללא השלכות בינלאומיות.
משרד החקלאות האמריקאי, בתגובה, החליט להגביל את יבוא העופות מאירופה בספטמבר האחרון. החלטת ה-USDA נטועה בדאגה מרכזית: ציפורים מחוסנות עשויות שלא להפגין תסמיני HPAI, מה שיהווה סיכון לייצוא בשוגג של חיות נגועות או מוצרים מזוהמים לארה"ב. בעוד שקמפיין החיסונים נותן עדיפות להגנה על מעדן לאומי, הוא גם מדגיש את האתגרים הרחבים יותר של בטיחות המזון העולמית ודינמיקת הסחר הבין-יבשתית.