נוף האנרגיה המתחדשת העולמית עבר מהפך דרמטי בשנת 2023, כשהקיבולת גדלה ב-50% ל-510 ג'יגה וואט (GW), המהווה את הגידול המשמעותי ביותר מזה למעלה משני עשורים, בהתאם לסוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). הזינוק הזה, שמובל בעיקר על ידי אנרגיה סולארית עם סין בחזית, קירב את העולם ליעד השאפתני שנקבע בCop28 שיחות האקלים: פי שלושה מתחדשים קיבולת אנרגיה עד 2030.
אי אפשר להפריז בתפקידה של סין בהתרחבות זו, מכיוון שהיא הזמינה יותר חשמל מתחדש ב-2023 מכל המדינות האחרות ביחד בשנה הקודמת. גם ארה"ב והאיחוד האירופי הם שחקנים בולטים, כאשר ארה"ב צפויה להכפיל את קיבולת האנרגיה המתחדשת שלה עד 2028, בין היתר בשל ה< a i=3>חוק הפחתת אינפלציה. האיחוד האירופי וברזיל עוקבים אחריהם, תורמים באופן משמעותי ליכולת המתחדשת העולמית.
למרות הצמיחה המדהימה הזו, האתגרים נמשכים. ה-IEA צופה עלייה של 33% בקיבולת החשמל המתחדשת עד שנת 2028 במסגרת המדיניות הנוכחית, פחות מ-11,000 GW הדרושים כדי לעמוד ביעד פי שלושה. מחסור זה מדגיש את הצורך בתמריצים והשקעות משופרים, במיוחד בכלכלות מתעוררות שבהן אנרגיה מתחדשת היא חיונית לצמיחה כלכלית ואוכלוסייה.
מנכ"ל ה-IEA, Fatih Birol, מדגיש כי הצלחת מטרת השלושה מסתמכת במידה רבה על הגדלת המימון ופריסה של אנרגיה מתחדשת בכלכלות מתעוררות ומתפתחות. אזורים אלה, הנתפסים לרוב כהשקעות מסוכנות, נאבקים למשוך גיבוי מהמגזר הפרטי לפרויקטים מתחדשים. אתגר מימון זה היה מוקד במהלך שיחות האקלים של האו"ם בדובאי.
בעוד שאזור אסיה-פסיפיק, בראשות הודו, צפוי לראות גידול של 73% בקיבולת מתחדשת, המזרח התיכון וצפון אפריקה בפיגור, עם 62 GW בלבד שצפויים עד 2028. באפריקה, ההסתמכות על אנרגיה הידרומית מחייבת צמיחה משמעותית ב- PV שמש ורוח כדי לעמוד ביעדים העולמיים. למרות המכשולים הללו, יש התפתחויות חיוביות.
בארצות הברית, חוק הפחתת האינפלציה שעבר לאחרונה התגלה כזרז משמעותי, שדרבן תוספות מואצות למגזר האנרגיה המתחדשת במדינה. פעולת חקיקה זו מקדמת צמיחה, אפילו בתוך חששות רווחים בטווח הקרוב הקשורים לשיבושים בשרשרת האספקה ודינמיקת סחר מורכבת.
על פי תחזיות של מינהל המידע האמריקאי לאנרגיה, צפויה עלייה משמעותית בייצור האנרגיה הסולארית, שצפויה להגביר משמעותית את תפוקת האנרגיה המתחדשת של המדינה בשנים הקרובות. מגמה זו משקפת מאמץ משותף לעבר עתיד אנרגיה בר-קיימא וגמיש יותר.