בצעד מכריע להתמודדות עם האינפלציה המשתוללת, הבנק המרכזי של טורקיה הודיע ביום חמישי הקרוב על העלאה משמעותית של הריבית שלו מ-30% ל-35%. התאמה זו תואמת את התחזיות של כלכלנים שהשתתפו בסקר של רויטרס. הבנק ייחס את העלייה להסלמות מחירים חזקות מהצפוי שנצפו ברבעון השלישי. בהדגשת הדחיפות לייצב את הציפיות האינפלציוניות, הצהרת הבנק הדגישה את הצורך "לשלוט בהידרדרות בהתנהגות התמחור". עוד התברר כי ההשפעות של שינויי מס, תוספות שכר ושערי חליפין משתנים התיישבו בעיקר.
בהדגישו את מחויבותו לשיקום הבריאות הפיננסית, הצהיר הבנק, "הידוק המוניטרי יתחזק עוד יותר כנדרש, בגישה אסטרטגית והדרגתית, עד למימוש שיפור מהותי בפרספקטיבה של האינפלציה". הגידול האחרון הזה עוקב אחר שיפור משמעותי של 500 נקודות בסיס בספטמבר. התקדמות זו מסמנת את המעבר של הבנק המרכזי משלב ממושך של מדיניות מוניטרית לא קונבנציונלית, תקופה שהייתה עדה לירידה בשיעורים גם כשהאינפלציה עלתה בצורה אגרסיבית.
השינוי האסטרטגי הזה החל ביוני, עם מינויו של חאפיז גיי ארקן, בנקאי לשעבר בוול סטריט, לנגיד הבנק המרכזי על ידי הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. מאז ההשתלטות עליה, שיעור הריבית בנצ'מרק חוותה עלייה דרמטית מ-8.5% בלבד. מומחים כלכליים מצביעים על כך שמסלול העלייה הזה צריך להימשך. בתקופה האחרונה ראתה את הכלכלה הטורקית מתמודדת עם אתגרים מרובי פנים. הבנק צופה שעד סוף 2023 האינפלציה עלולה לעלות על 60%. במקביל, הלירה הטורקית הייתה עדה לפיחות משמעותי, שהסלים את עלות היבוא.
ליאם פיץ', כלכלן בולט בשווקים מתעוררים מ- Capital Economics, צופה שתי עליות נוספות של 500 נקודות בסיס בכינוסים הקרובים של הבנק המרכזי השנה. הוא מאמין שצעדים כאלה יכולים להבטיח שהריבית הריאלית, לאחר שקילת אינפלציה, תהפוך לטובה עד לסיום השנה הבאה. פיץ' ציין, "השגת זאת תהיה מכרעת בהנצחת התלהבות המשקיעים ושמירה על מרווחי אג"ח הדולר הריבוני של טורקיה בשפל כמעט היסטורי". Peach שיבח את שיפורי המדיניות ואת אסטרטגיות התקשורת האחרונות של הבנק המרכזי לשיקום אמינותו. עם זאת, הוא הדגיש שכדי לקיים את השיפורים הכלכליים הבסיסיים של טורקיה ולשמור על אמון המשקיעים, שמירה על ריבית ריאלית חיובית היא חיונית לשנים הקרובות.