חוקרים ב-City of Hope בקליפורניה עשו פריצת דרך משמעותית בטיפול בסרטן, ופיתחו גלולה בשם AOH1996, בעלת פוטנציאל למגר צורות שונות של גידולים מוצקים. הרפואה החדשנית מציגה תוצאות מבטיחות במחקרים ראשוניים, שהוכחה כיעילה נגד תאים סרטניים שמקורם בסרטן השד, הערמונית, המוח, השחלות, צוואר הרחם, העור והריאות. הגלולה עושה כבוד לאנה אוליביה הילי, ילידת 1996 ונפטרה באופן טרגי בגיל תשע מנוירובלסטומה, סרטן ילדות נדיר.
חידוש רפואי זה יוצא מטיפולים ממוקדים טיפוסיים, המתמקדים לעתים קרובות במסלול אחד, המאפשר לסרטן לעבור מוטציה בסופו של דבר ולפתח עמידות. במקום זאת, AOH1996 מכוון לחלבון הנקרא אנטיגן גרעיני של תאים מתרבים (PCNA), החיוני לשכפול ה-DNA ולתיקון של תאים סרטניים, ובכך מקדם את צמיחת הגידול. לדברי פרופסור לינדה מלקס מהמחלקה לאבחון מולקולרי וטיפול ניסויי בעיר התקווה, הגלולה הזו מתפקדת כאמצעי נגד יעיל, משבשת את פעולות ה-PCNA במיוחד בתוך תאים סרטניים, בדומה לסופת שלג שסוגרת מסוף של חברת תעופה גדולה.
המחקר שפורסם בכתב העת Cell Chemical Biology חושף כי AOH1996 מדכא ביעילות את צמיחת הגידול, עובד כטיפול עצמאי או בשילוב עם טיפולים אחרים. הוא מכוון באופן סלקטיבי לתאים סרטניים, משבש את מחזורי הרבייה הרגילים שלהם, תוך חסכון בתאי גזע בריאים. הגלולה מאפסת את התנגשויות שכפול שעתוק, המתרחשות כאשר ביטוי הגנים ומנגנוני שכפול הגנום מתנגשים, מה שמוביל לאפופטוזיס או מוות של תאי סרטן.
עם תוצאות מבטיחות מבדיקות תאים ומודלים של בעלי חיים, ניסוי קליני שלב 1 בבני אדם נמצא כעת בעיצומו. חוקרים גילו ש-PCNA תורם להגברת טעויות השכפול בתאים סרטניים. תגלית זו מציעה דרכים חדשות לפיתוח טיפולי סרטן מותאמים אישית וממוקדים יותר. בדיקות נוספות הראו שהגלולה הניסיונית מגבירה את הפגיעות של תאים סרטניים לחומרים מזיקים ל-DNA כמו התרופה הכימותרפית cisplatin, מה שמצביע על הפוטנציאל של AOH1996 להיות מכשיר בטיפולים משולבים ובפיתוח של כימותרפיה חדשה.
סרטן ממשיך להוות דאגה בריאותית עולמית, כאשר ארגון הבריאות העולמי (WHO) מעריך כי הוא היה אחראי לכמעט 10 מיליון מקרי מוות ברחבי העולם בשנת 2020 בלבד. נתון מדהים זה מדגיש את הדחיפות המתמשכת לפתח טיפולים יעילים וממוקדים יותר כמו AOH1996. בארצות הברית, האגודה האמריקנית לסרטן חזתה שיהיו למעלה מ-600,000 מקרי מוות מסרטן בשנת 2021. מציאות הרסנית זו מדגישה את החשיבות הקריטית של טיפולים וטיפולים חדשים, כמו גלולת AOH1996, במאבק נגד מחלה נפוצה זו.
סרטן השד, הריאות, המעי הגס והערמונית הם בין סוגי הסרטן המובילים מבחינת שכיחות, וסרטן הריאות הוא הגורם השכיח ביותר למוות מסרטן. בהתחשב בכך שהגלולה AOH1996 הראתה יעילות נגד תאים מסוגים רבים של סרטן, כולל שד, ערמונית וריאות, ההשפעה הפוטנציאלית של פריצת דרך זו על תוצאות המטופל עשויה להיות משמעותית.
עם זאת, חשוב לציין שזה עדיין מחקר ראשוני, והגלולה עדיין לא נבדקה בהרחבה בבני אדם. בעוד שהתוצאות הראשוניות מבטיחות, יש צורך במחקר וניסויים קליניים נוספים כדי לאשר את בטיחותו ויעילותו בבני אדם. למרות האתגרים הצפויים, פיתוח גלולת AOH1996 מייצג התקדמות מרגשת ועלולה להיות מהפכנית בטיפול בסרטן.