על רקע מקרי הדנגי הגואה בדקה, בנגלדש, באוגוסט 2023, העולם צופה, אבל אירופה וארה"ב הן תחת איום מיידי. מדענים מובילים מארגון הבריאות העולמי (WHO)השמיעו אזעקה: שינויי האקלים עשויים להשפיע לא רק על הסביבה שלנו אלא גם על בריאותנו. ככל שהטמפרטורות עולות, כך גדל הפוטנציאל של קדחת דנגי, שהוגבלה בעבר בעיקר באסיה ובאמריקה הלטינית, להפוך לדאגה ביתית באירופה ובארה"ב.
הצמיחה של דנגי אינה רק תוצאה של טמפרטורות חמות יותר. ניידות אנושית מוגברת ופיתוח עירוני ממלאים גם הם תפקידים מרכזיים, עם עלייה מדהימה של פי שמונה במספר המקרים העולמיים מאז 2000. למרות שסביר להניח שמספר רב של מקרים לא מתועדים, 4.2 מיליון המקרים המדווחים בשנת 2022 משקפים מציאות עגומה. כשבנגלדש כבר עדה להתפרצות הקטלנית ביותר שלה עד כה, מדינות כמו ספרד, איטליה או אפילו דרום ארצות הברית יכולות להיות הבאות.
בהצטרפות לדיון העולמי, ג'רמי פארר, מומחה למחלות זיהומיות ב-WHO, מדגיש את הצורך בהיערכות לקראת מה שצפוי. עם 18 שנות חקר המחלות הטרופיות שלו בווייטנאם ותפקידיו הבאים, קריאת הראייה שלו מדגישה חיזוק ערים ומדינות נגד אתגר הדנגי הממשמש ובא.
בעוד שאחוז ניכר מהאנשים הנגועים בדנגי לעולם לא יפגינו תסמינים, אלו שיעשו זאת עלולים לחוות כאב תופת, הידוע בפי השפה "קדחת שבירות העצמות". למרבה הצער, טיפול סופי חומק מאיתנו. עם זאת, האישור האחרון של WHO לחיסון Qdenga של Takeda Pharmaceuticals מספק תקווה מסוימת, למרות שהמסע שלו בארה"ב ראה כמה מהמורות.
מכיוון שהדנגי עומד בסף של אירופה וארה"ב, הכנת האזורים הללו הופכת חיונית. המלצה של פארר? גישה הוליסטית. זה כולל הכל מהקצאת משאבים אופטימלית בבריאות הציבור ועד לתכנון עירוני, הבטחת מים עומדים – שטחי גידול יתושים – ממוזערים בקרבת חללי מחיה. ההערה האחרונה של פארר מדגישה את המהות של מאמץ משותף. מגזרים שונים, אף שאינם רגילים לשיתוף פעולה, חייבים להתאחד כדי להילחם ביעילות באיום הדנגי.